Šis tas apie sėklas ir sėklų kokybę

    Norėdami atrinkti stambiausias daržovių sėklas, jas suberkite į 3- 5 % druskos tirpalą. Pilnavertės ir stambesnės daržovių sėklos nusės tirpalo dugne, o smulkesnes sėklas kartu su skysčiu galėsite išpilti.

    Stambias daržovių sėklas praplaukite tekančiu vandeniu ir padžiovinkite.

 

Daržovių sėklų daigumo ir dygimo energijos nustatymas

    Daržovių sėklas sudėkite tarp 2 drėgnų medžiagos skiaučių ir daiginkite 20 laipsnių oro temperatūros sąlygomis, kasdien stebėdami, kiek sėklų sudygo, sudygusias sėklas atrinkdami, o nesudygusias sėklas palikdami vietoje. Jei per 10 dienų iš 100 sėklų sudygs 56, tai požymis, jog šių sėklų daigumas yra tik 56 %. Normalus sėklų dygimo procentas yra 60 %- 90%.

    Daigumo energija taip pat procentais nustatoma per 3- 7 dienas; normalu, jei daigumo energija siekia 60 %.

    Atminkite, kad sėklų daigumo energija augalams labai veiksmingai padeda kovoti su piktžolėmis.

 

Apie sėklų kokybę

    Sėklų kokybę galima nustatyti įvairiais būdais.

    Išoriškai sėklos turi būti pilnos, nesusiraukšlėjusios. Sėklų spalva turi būti būdinga šiai augalų rūšiai.

    Šviežių sėklų spalva būna ryški, o senų- labiau pablyškusi.

    Kai kurių rūšių augalų sėklos turi būdingą kvapą. Jei šios sėklos yra bekvapės, tai požymis, jog prasta šių sėklų kokybė.

    Pavyzdžiui, stiprų kvapą skleidžia morkų, krapų ir petražolių sėklos. Jei sėklos skleidžia puvėsių kvapą, tai tikriausiai jos nebėra tinkamos sėjai.

    Norėdami nustatyti sėklų daigumo energiją ir jų daigumą, sėklas suberkite ant lėkštelės su balsva, drėgna medžiagos skiaute. Lėkštelę laikykite šiltoje, 20- 25 laipsnių šilumos oro temperatūros vietoje.

    Užrašykite, kada sėklas pradėjote daiginti ir kiek sėklų kasdien pradėjo dygti.

 

      Daržovių sėklų daigumo lentelė

Augalas

   Kiek dienų

reikia sėkloms

 sudygti

Daigumo

 energija

    (%)

Kopūstai,

ridikėliai, žirniai

7
0
Agurkai, melionai
8
30
Burokėliai, pupelės 8 40

Arbūzai, aguročiai,

moliūgai

10 30
Salotos, morkos 10 50
Svogūnai 12 50
Pomidorai 12 60
Petražolės 12 70
Baklažanai 14 70

 

Kiek ilgai galima laikyti sėklas?

    Ilgiausiai net 6- 8 metus galima laikyti agurkų ir moliūgų sėklas.

    5- 7 metus išlieka daigios kukurūzų sėklos. Žirnių, pupų ir ankštinių pupelių sėklas galima laikyti 5- 6 metus, griežčių, artišokų, visų rūšių kopūstinių augalų, ridikų, ropių, burokėlių, šparagų ir pomidorų sėklas galima laikyti 3 metus.

    3- 4 metus nepraranda daigumo porų, morkų, salotinių augalų ir špinatų sėklos.

    2- 3 metus galima laikyti petražolių, rabarbarų, krapų ir rūgštynių sėklas, o pastarnokų sėklas galima laikyti tik 1- 2 metus.

    Jei daržovių sėklas norite išlaikyti ilgiau, jas laikykite pastovioje 0+ 5 laipsnių temperatūroje, nes šiomis sąlygomis sėklos kvėpuoja lėčiau, o ligas sukeliančių organizmų veikla yra nuslopinta. Gerai sėklos išsilaiko ir nuolat laikomos 14- 18 laipsnių šilumoje. Jei sėklas laikysite šiltesnėse vietose, jų daigumas pablogės, o jei sėklas laikysite šiltose ir drėgnose patalpose, jos greičiau suges.

Parengė A. V.