Kaip naikinti kurklius?
Paprastieji kurkliai, dar vadinami parpliais, turkliais, sausumos vėžiais, požeminiais dalgiais. Šie daržo kenkėjai ne tik grėsmingai atrodo, bet ir graužia viską, kas auga po žeme, sparčiai dauginasi ir yra atsparūs naikinimo priemonėms.
Labiausiai jiems patinka drėgnos dirvos. Ten 10- 15 cm gylyje priekinėmis kojomis rausia urvus ir stipriais dantimis graužia požemines augalų dalis: daržovių šakniagumbius, įvairių augalų šaknis. Jie nepaprastai sparčiai dauginasi, lengvai prisitaiko prie aplinkos, yra sunkiai išnaikinami. Cheminiai preparatai tik laikinai atbaido kurklius, todėl šių priemonių naudoti neverta.
Kurklių naikinimo būdai:
- Gegužę ir birželio pradžioje patariama tris kartus supurenti dirvą lysvių tarpueiliuose (15- 20 cm gyliu)- taip bus išnaikinti kurklių lizdai.
- Rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje darže iškasti 50 cm gylio duobes, į jas pridėti arklių mėšlo- čiai kurkliai susirinks žiemoti. Prasidėjus šalčiams, duobes atidengti ir mėšlą su kurkliais iškratyti ant žemės- nuo šalčio kurkliai žus.
- Kurkliai nemėgsta chrizantemų kvapo. Šių augalų stiebus sumaišius su dirvožemiu, kurkliai iškeliaus kitur. Panašiai pasielgs, jei kas 1- 1,5 m į žemę bus prismaigstyta alksnių šakelių (nudžiūvusias reikia pakeisti šviežiomis). Kurkliams nepatinka ir slyvų kvapas- jų gabalėlių galima įkasti tarpeliuose šalia augalų. Taip pat nemėgsta vištų mėšlo, česnakų, kanapių kvapo, šviežiai kalkintos dirvos.
- Pavasarį, prieš sodindami daržovių daigus, išdžiovinkite ir kavamale sumalkite kiaušinių lukštus. Į kiaušinių lukštų miltelius įlašinkite kelis lašus saulėgražų aliejaus ir taip paruoštus lukštus suberkite kartu su sėklomis į sodinimo griovelius. Toks masalas privilioja kurklius, kurie, jo paragavę, žūva.
- Sodinukų daigus apsaugoti nuo kurklių galima taip: į dirvožemį (5- 6 cm gylyje) įkasti plastikinių ar skardinių juostų (2- 2,5 cm palikti virš žemės).
- Per sausrą į žemę (šiek tiek žemiau dirvos paviršiaus) galima įkasti indelių su vandeniu (nepripildyti iki pat viršaus). Įkritę kurkliai negalės išlipti. Vietoje vandens galima naudoti ir alų. Kuo alus labiau parūgęs, tuo kurkliams gardesnis.
Parengė A. V.